Blog

28-04-2009 09:46

Een persvoorlichter

"Na een roostervrije dag open ik vanmorgen mijn computer. Direct start intranet op en kan ik in één oogopslag zien wat er vandaag aan evenementen op de korpsagenda staat. Ik ben benieuwd of die demonstratie rustig verloopt. Dat de OVD-rapporten tegenwoordig ook op het netwerk staan, is een grote uitkomst. Voordat ik begin met persberichten selecteren, kan ik mooi even zien of mijn collega in de piket nog bijzonderheden heeft gehad. Omdat ik gisteren vrij was, kijk ik even snel in ons doorlopende 'persjournaal' om te zien met welke vragen mijn collega's gisteren zoal mee bestookt zijn. De verzoeken voor een getuigenoproep komen tegenwoordig automatisch binnen. De collega's hoeven in Genesys alleen maar met een vinkje aan te geven dat een oproepje gewenst is. Dat scheelt hen weer een hoop werk.

Dankzij een vernuftig zoeksysteem kunnen we elke dag zien wat er op internet is verschenen over Politie Haaglanden. Het is niet allemaal relevant, maar toch handig om even te kunnen scannen wat er zoal over ons geschreven is. Dat ik tegenwoordig met een druk op de knop de zaken voor Team West op internet kan publiceren, scheelt een enorme bult werk. Ze staan immers al op ons intranet, dus ik hoef nu alleen nog maar de privacygevoelige info te verwijderen en dan zet de pc de zaken zo voor me over.

NOVA belt met een vraag over jeugdgroepen. Hadden we daar een tijdje terug ook van de Volkskrant al geen vragen over gehad? Er staat me iets van bij dat zij landelijk informatie vergaarden. Dankzij een zoekslag in ons persjournaal kan ik snel opzoeken wie wanneer met deze vraag bezig is geweest. En nog belangrijker: wat daarvan het resultaat was en wat de andere korpsen ermee hebben gedaan.

Pfff... het is pas half 10. Ik ben benieuwd wat de rest van de dag ons brengt..."

23-04-2009 16:08

Een communicatieadviseur

"Vandaag moeten we onverwacht de knoop doorhakken of de wijzigingen in de ontwerpen van de nieuwe jongerensite akkoord zijn. Daar zou ik met een aantal collega’s uit het land nog wel even over van gedachten willen wisselen. Op deze korte termijn kan ik geen overleg meer plannen. Ik start intranet op en ik nodig mijn collega’s uit om mee te praten over het nieuwe ontwerp. Zij komen online en we kunnen via een videoverbinding in discussie.  Goed dat het nu ook mogelijk is om thuis mijn eigen intranetsite te raadplegen en te vullen. Kan ik op mijn vrije dag mooi nog even vanuit huis de definitieve ontwerpen beoordelen en doorsturen. En als ik dan toch achter mijn computer thuis zit, kan ik gelijk mijn vakantiedagen raadplegen om vervolgens mijn droomvakantie te boeken!  Als het gaat om communicatie met jongeren, ben ik erg benieuwd hoe de collega’s die in hun dagelijks werk met jongeren te maken hebben, denken over jongeren in relatie tot veiligheid. Tegenwoordig kan ik met het nieuwe intranet snel stellingen toetsen en input vragen bij wijkagenten en jeugdagenten, daar zit immers de kennis die ik nodig heb voor mijn project."

23-04-2009 16:07

Een bureauchef

 “Na een heerlijke vakantie kom ik weer opgeladen terug op het bureau. Eens even op intranet kijken hoe we ervoor staan. De tool die ons direct inzicht geeft in de prestatiecijfers van de regio is zo handig: ik weet direct waar we de komende weken extra op moeten inzetten. En dan nu in rap tempo mijn achterstallige werk inhalen. Er staan weer heel wat verlofverzoeken en ingevulde declaraties voor me klaar. Toch handig om dat in één oogopslag bij elkaar te hebben, ik ben er niet meer dan een half uur mee bezig. Daarna nog even de laatste discussies in het virtueel kantoor van alle chefs door scrollen en ik ben weer helemaal op de hoogte van wat er speelt in het korps! Snel tijd dus voor koffie met mijn collega’s om even bij te praten…” 

23-04-2009 16:06

Medewerker arbeidsvoorwaarden

 “Zo vlak voor de uitbetaling van de salarissen komen er altijd veel reiskostendeclaraties binnen. Gelukkig zie ik ze tegenwoordig digitaal via het intranet binnen komen, geautoriseerd en wel. Ik loop ze even na en stuur ze door naar het systeem van de salarisadministratie. Ik ben vijf minuten geleden begonnen met werken en nu heb ik mij eerste taak al volbracht. Dat ging vroeger wel anders! Eens even kijken hoe het eigenlijk met mijn verlofdagen staat. Mijn vriendin stelde gisteren voor om een lang weekend naar Rome te gaan. Ik klik naar mijn profiel en krijg een melding dat ik eerst mijn urenregistratie moet bijwerken…dat is waar ook, ik ben het vorige week vergeten. Gelukkig heb ik nog 40 verlofuren staan, dus ik kan ze direct aanvragen. Als mijn leidinggevende er vanmiddag is, kan hij meteen digitaal goedkeuring geven. Is dat ook weer geregeld…”.           

23-04-2009 16:05

Een communicatieadviseur

 “Donderdagochtend maak ik een vroege start. Ik schrijf de persberichten over de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur. Om te kijken hoe het korps vannacht heeft gescoord op ‘heterdaadkracht’ open ik via het intranet de Basis Voorziening Handhaven en maak een selectie van incidenten waar bij verdachten zijn aangehouden. Zes stuks, daar kan ik wat mee. Daarna maak ik een begin met een plan voor het verbeteren van procesmatig werken binnen het korps. Eens kijken wie zich daar allemaal mee bezig houdt… ik open de Haaglanden Community en vindt tien mensen via de zoekterm ‘procesmanagement’. Die mensen nodig ik uit voor een virtueel kantoor en stuur ze mijn eerste voorstel. Ik hoop dat we snel tot een goed plan kunnen komen…”.

23-04-2009 16:03

Een rechercheur uit Delft

“Als ik ’s middags aan de late dienst begin start ik mijn computer op en open het intranet. Daar vind ik direct de briefing die vanmorgen is gegeven aan mijn collega’s van de vroege dienst. Vandaag richten we ons op het oplossen van een overval op de juwelierszaak hier om de hoek. Ik zie dat er een aantal mogelijke verdachten uit het systeem van veelplegers is geselecteerd en dat de vroege dienst een buurtonderzoek is gestart. Gisteren heb ik samen met een collega uit het Westland een voorstel geschreven over de aanpak van witwaspraktijken in belwinkels. Ik zie dat een collega uit Den Haag daar vanmorgen zijn commentaar aan heeft toegevoegd, dus daar kan ik mooi mee verder. Op het virtuele kantoor van het platform opsporing vind ik de notulen van het overleg van vorige week. Eens kijken wat ook alweer mijn actiepunten zijn…”.